Wat?

Geplaatst op dinsdag 04 mei 2021 @ 20:48 , 11 keer bekeken

Alle 'hokjes' van LGBTQIAPK+ verklaard

Happy pride y'all!

DOOR LISA GOUDSMIT

30/07/2018

Gay Pride Rally In Tel Aviv

DAVID SILVERMAN

Het is Amsterdam Pride, oftewel de week waarop we alle seksuele voorkeuren en seksualiteiten vieren. We zijn er trots op te zijn wie we zijn, hoe we dan ook zijn en wie we dan ook liefhebben. We zijn vrij en denken niet in hokjes, want die bestaan niet.

Om het toch even hokkerig te maken: er is natuurlijk wel die ene afkorting, of eigenlijk inmiddels onuitspreekbaar acroniem, die steeds langer wordt en nu al de letters LGBTQIAPK+, of volgens sommigen LGBTTTQQIAA, telt. (Het lijkt wel een wiskundeformule).

Daarom nu, ook al denken we niet in hokjes, alle hokjes verklaard. Met het risico iemand voor zijn kop te stoten, want de grenzen en definities van die 'hokjes' zijn natuurlijk niet zo zwart-wit. Maar hé, we doen ons best.

En de K is voor...

De afkorting begon eerst als LGBT, of als LHBT in het Nederlands. Inmiddels zijn er flink wat letters bijgeplakt. We houden hier even LGBTQIAPK+ aan.

We beginnen simpel, met de L: die staat voor lesbisch, dus als een vrouw verliefd en/of lichamelijk aangetrokken is tot vrouwen.

De G, of H in het Nederlands, staat voor gay, oftewel homoseksueel: een man die op mannen valt.

De B is van biseksueel, dat ben je als je zowel op mannen als op vrouwen verliefd kan worden.

De staat voor transseksueel of transgender, dat is kort gezegd iemand die gevoelsmatig met het verkeerde lichamelijke geslacht is geboren. Oftewel: je voelt je een vrouw, maar hebt een piemel en wil daar vanaf. Er zijn definities die transseksueel en transgender loskoppelen: een transseksueel voelt zich echt opgesloten in het verkeerde lichaam en wil dat veranderen. Een transgender ziet de grenzen tussen man of vrouw zijn niet zo hard. Transgenderisme gaat meer over een gevoel en levenswijze dan om het lichaam, dus in dat geval zal iemand soms ook geen geslachtsveranderende ingreep doen.

De Q is van queer: eigenlijk een parapluterm voor mensen die zich niet als heteroseksueel of cisgender (dus 'gewoon' man of vrouw, niet transgender of transseksueel) identificeren. Queers zien het geslacht meer als fluïde en zijn tegen hokjes.

De I is van interseksueel. Iemand met een intersekse-conditie heeft zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken.

Aseksualiteit dan. Dit gaat niet over de eigen sekse, maar slaat op mensen die weinig tot geen behoefte hebben aan seks.

De P is van panseksualiteit: als panseksueel (ook wel omniseksueel genoemd) val je op iemands persoonlijkheid, waarbij je niet kijkt naar het geslacht. Deze mensen zijn 'gender-blind'.

De K tenslotte staat voor kink. Eigenlijk de vreemde eend in de bijt bij dit acroniem, want dit gaat niet over de eigen seksualiteit / gender of seksuele voorkeur, maar over een soort seks. Kinky dus.

De + tenslotte geeft aan dat dit acroniem nog niet, of wellicht nooit, af is. Er komen steeds meer smaken en soorten, hokjes zo je wilt, bij. En dat is oké. Of het dingen duidelijker maakt is wel de vraag. Ach. als je maar trots kunt zijn op wie of wat je bent.

Happy pride iedereen!

En dan wel nog dit. Op veel plekken ter wereld worden nog steeds mensen vervolgd vanwege hun seksuele oriëntatie of gender-identiteit. Zij die opkomen voor gelijke rechten voor LGBTQIAPK+'ers betalen een hoge prijs voor hun moed. En ook in eigen land laat de acceptatie van LGBTQIAPK+'ers nog veel te wensen over en is het broodnodig dat er een belangenvereniging als COC Nederland is, die opkomt voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie. Jouw steun is daarbij van groot belang. Meer lezen en doneren doe je hier.

bron= elle.com


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: